Bulutlanma, ekranın karanlık anlarında çıkan bir tür bulut kümelerinden ibarettir. Genelde ışıklı ortamlarda bunu fark edemezsiniz. Ancak ışıkları kapatıp gece film izlerken ya da oyun oynarken karanlık anlarda ekranın çeşitli noktalarında hafif ya da ağır derecede bulutlanma lekeleri görüyorsanız ekranınızda bulutlanma (clouding) var demektir.
Bulutlanma herhangi bir ekranda iki farklı şekilde görüntülenir. Bunlardan birincisi köşede V harfi şeklinde ışıklı bölgeler halinde görülür bu flashlight ya da torchlight (el feneri) olarak adlandırılır. El fenerinin ışığı V harfi şeklinde ileriye doğru açılarak yayıldığı için bu ad verilmiştir. İkincisi ise orta kesimlerde röntgen filmi gibi oluşan görüntüdür. Bu röntgen filmi gibi oluşan görüntü ise bulutlanma yani clouding olarak adlandırılır.
Bu sorun genelde ekranın panel kalitesine bağlı olarak değişen bir sorundur. Eğer garanti süresi içerisinde ekranınızda bu sorunun gözünüzü rahatsız edecek seviyede olduğunu düşünürseniz garanti hakkınızı kullanabilirsiniz. Yeni ürünlerde de bu sorun olabilir ancak bu her yeni eşyada olduğu gibi biraz şans işidir. Bazı ekranlarda bu sorun hiç yokken bazı ekranlarda da, üstelik en kaliteli olduğunu iddia eden markalarda bile, bu sorun baş gösterebilir. Tam tersi adı şanı duyulmamış markalarda bu sorun gözlemlenmeyebilir. Bu tamamen şans işidir ve kesinlikle işçilik kalitesine bağlıdır.
Bulutlanmanın başka bir nedeni de ışık yanığından oluşmaktadır. Eğer ekranınızı saatlerce aynı resimde bırakırsanız, ekran yanığı dediğimiz bir olay oluşur ve bu özellik genellikle Plazma türlerinin kronik sorunudur. O yüzden bu şekilde ekranınız sabit bir resimde kalacaksa hareketli ekran koruyucuları kullanmayı ihmal etmeyiniz.
LED’lerde ise ekran yanığı sorunu çok az oluşur. Eğer ekranınızda bulutlanma izinden eser yoksa gerçekten çok şanslı kesimdesiniz demektir. Ayrıca bu test işlemi de ekranınızın ne kadar uzun ömürlü olacağının da bir işaretidir.