Ölü Piksel İade ve Değişim Prosedürü

Ekrana sahip yeni nesil cihazlarda parlaklık ve görüntünün elde edilmesini sağlayan görüntü noktaları yani piksellerin (pixel) çalışmama problemi olan ölü piksel (dead pixel) durumu birçok insanın yeni aldığı ürünlerinden soğumasına veya yeni bir ürün alırken de “acaba sorun olacak mı?” diyerek stres yaşamalarına neden olmaktadır. Tabii ki bu duruma neden olan başlıca neden ise ülkemizde faaliyet gösteren firmaların tüketici haklarını gözetmeksizin tutundukları tavırlardır.

2001 yılında ölü piksel ile ilgili olarak, bazı cihaz üreticilerinin de destek vermesiyle, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bir standart yayımlanmıştır (Standart No: EN ISO 13406-2). Ancak bu durumda tüketiciler ayıplı olan bu cihazlara mahkûm edilmiş ve tüketicinin hakları maalesef rafa kaldırılmıştı. Mevcut durum 2010 yılında TSE’nin bu standardı kaldırması ile son buldu. Fakat faaliyet gösteren firmalar bu standart iptal olmamış gibi işlem yapmaya, insanları kandırmaya ve tüketici haklarını gasp etmeye devam ettiler. Ta ki bir vatandaş tarafından açılan davanın Yargıtay Ankara 7.Tüketici Mahkemesi tarafından onaylanmasına kadar. Yargıtay Ankara 7.Tüketici Mahkemesi‘nin onayladığı bu karara göre (Karar No: 2013/1750) ölü piksel sayısı kaç olursa olsun, cihazın garanti kapsamında sorunun çözülmesi karara bağlanmış oldu.

Bu kararın yanı sıra 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun incelendiğinde aslında ölü piksel durumunda tüketicilerin ne yapması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu kanunun 18. maddesinde Cayma Hakkı başlıklı bir madde bulunmaktadır.

Cayma Hakkı – Madde 18
(1) Tüketici, yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
(2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.
(3) Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir; aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamaz. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde de tüketici cayma hakkını kullanamaz.
(4) Tüketicinin satıcıyı bulduğu finansal kiralama işlemlerinde cayma hakkı kullanılamaz.”

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Yargıtay Ankara 7.Tüketici Mahkemesi‘nin kararı ortak olarak incelendiğinde böyle bir durum ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

olupikseltest.com olarak önerimizi aşağıda maddeler halinde sunmaktayız.

1- Yeni bir cihaz aldığınızda ilk işlem olarak vakit kaybeden hemen Ölü Piksel Testi’ni yapınız. Bu durum yedi günlük cayma hakkınız sebebi ile oldukça önemlidir. (Hemen Test Et Sonra Pişman Olma!)
2- Yapılan test sonucu olumsuz ise yani cihazınızda ölü piksel mevcut ise ilk iş olarak ürünü satın aldığınız yere başvurarak bu ürünün misli ile değişimini talep ediniz.
3- Talebiniz firma yetkilisi tarafından olumsuz olarak cevaplanıyorsa, bu cevabı yazılı olarak isteyiniz.
4- Firma yazılı olarak cevap vermiyorsa, talebinizi yazılı olarak bir notere giderek firmaya iletmesini sağlayın ve talebinize belirli bir süre ekleyerek bu süreyi bekleyin.
5- Bu süre geçtikten sonra bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvuru yaparak Tüketici Hakem Heyetine ulaşın.
6- Tüketici Hakem Heyeti’ne durumunuzu anlatan bir dilekçe ile başvurunuzu yapın. Unutmayınız, Tüketici Hakem Heyetleri her yıl belirli bir tutardaki konuları ele alarak karara bağlamaktadır. Eğer dava söz konusu olan tutar, belirlenmiş olan bu tutardan fazla ise direkt olarak Tüketici Mahkemesine başvuru yaparak durumunuzu anlatan bir dilekçeyi mahkemeye sunun.

Bir konuda emin olun. Bu gibi bir durumda haklı olan taraf eğer cihaza yönelik bir kusurunuz yok ise kesinlikle sizsiniz. Bu nedenle hakkınızı sonuna kadar arayın.

Böyle bir durumda kaldıysanız ve tüketicilere durumunuzun örnek olmasını istiyorsanız iletişim linkini kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Hikayeniz sitemizde yayımlanarak tüketicilere örnek olacak ve bilinçli tüketicilere yol gösterecektir!

© 2024 Ölü Piksel Test | WordPress Theme : ScrollMe